GAP ÇATOM Burs Projesi

Adobe-PDF

GAP-CATOM-Burs Projesi-2014-2015

Proje, 2002 yılından bu yana GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanmaktadır.

Amaç:

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan yoksul ve başarılı kız öğrencilerin burs desteği almasına aracılık ederek,

  • Eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına kaktı yapmak,
  • Kızları eğitim sürecine dahil etmek ve bu süreç içinde mümkün olduğunca uzun süre kalabilmelerini sağlamak,
  • Okur-yazar kadın oranının yükseltilmesine katkı yapmak,
  • Kadınların yaşam düzeyinin iyileşmesine katkıda bulunmaktır.

Hedef Grup:

Sosyal ve ekonomik engeller nedeniyle, okulu bırakma riski olan başarılı ve yoksul Güneydoğulu kız öğrenciler.

Uygulama Alanı:

Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki 9 İl (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) ve bu İllere bağlı İlçelerde faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezlerinin  (ÇATOM) bulunduğu yerleşim alanları.

İşleyiş:

ÇATOM sorumluları, faaliyet gösterdikleri mahallelerdeki okullarla işbirliği içinde ve hane ziyaretleri yoluyla bursa ihtiyacı olan kız öğrencileri tespit etmektedirler. Tespit edilen öğrenciler için, GAP-ÇATOM Burs Bilgi Formu doldurup, formu GAP İdaresi Başkanlığına göndermektedirler.

Başkanlık, ÇATOM’lardan gelen aday bursiyerlere ait bilgilerden yola çıkarak sponsor aramaktadır. Sponsor arayışı, burs projesinin gazetelerde haberinin çıkması; projenin, GAP’ın ve eğitimle ilgili kuruluşların web sayfalarında yayımlanması ve e-posta ile duyurulması yoluyla yapılmaktadır.

Sponsor olmak isteyen kişiler, Başkanlık ile iletişime geçmektedir. Başkanlık, öğrenci eşleştirmesi yaparak burs ödeme sürecini başlatmakta olup; sponsor, ilgili ÇATOM, öğrenci ve ailesinin iletişimini sağlamaktadır.

Sponsorlar, Eylül – Haziran (10 ay) ayları arasındaki dönemde, her ayın ilk haftası, her yıl belirlenen aylık burs bedelini öğrenci annesi adına açılan hesaba yatırmaktadır. İstedikleri takdirde yaz tatillerinde de burs ödemesi yapmaktadır. Veya GAP BKİ Bölge Müdürlüğü hesabına yıllık burs miktarını yatırmakta, bu miktar GAP hesabından tespiti yapılmış öğrencinin annesi adına açılan hesaba her ay aktarılmakta olup banka dekontu burs verene iletilmektedir.

İzleme ve Değerlendirme:

GAP İdaresi Başkanlığı; ÇATOM, okul ve aile ile işbirliği içinde, öğrencinin takibini yapmakta ve sponsora, burslu öğrencisi hakkında bilgi vermektedir.

Proje, Başkanlık tarafından hazırlanan 3’er aylık izleme raporları ve yılsonu değerlendirme raporu yoluyla izlenmektedir. Ayrıca, ÇATOM’lar, birim ÇATOM bazında aylık izleme yapmaktadır.

Bütçe:

GAP’ın proje için tahsis ettiği herhangi bir bütçe yoktur. Proje, sponsor desteğiyle uygulanmaktadır.

Sponsorlar:

  • Şahıslar
  • Şirketler
  • Holdingler 

2014 – 2015 Eğitim Yılı Aylık Burs Miktarları:

  • İlköğretim Öğrencileri : 120 TL
  • Lise Öğrencileri : 130 TL
  • Üniversite Öğrencileri : 250 TL

Son Durum:

2002 yılından bu yana uygulanmakta olan Proje kapsamında burs desteği alan öğrenci sayısı 1.550’ye, Proje aracılığıyla öğrencilere sağlanan kaynak miktarı 12.000.000 TL’ye ulaşmıştır.